Bize Ulaşın... Mevzuat... Faaliyetlerimiz... Fındık ve Çeşitleri... Hakkımızda... Anasayfa'ya Dön…
Kimler Yararlanabilir ? Hizmet Verdiğimiz Bölgeler Tarım Danışmanlık Hizmetimiz

Fındık Tarımı

Fındık; Çok besleyici bir yemiştir, nişasta, şeker, vitamin bakımından pek zengindir. Kuru fındıkta %66 yağ,  %17 azot vardır; en çok A, B,, B: vitaminleri bulunur. Pek nadir bulunan E vitamini de, buğdayla birlikte, fındıkta da vardır. 100 gram kuru fındık 683 kalori verir ki bu miktar cevizden çoktur (Ceviz: 652), yağlara yakındır (yağlar: 790-850). Fındık maden bakımından da zengindir; içinde en çok potasyum, fosfor, kalsiyum bulunur.

Fındık, çok yağlı bir yemiş olduğu için, besleyici olmakla birlikte, sindirimi güçtür; bunun için, midesi zayıf olanlara tavsiye edilmez. Ayrıca, yağlı besinlere karşı pehriz etmek zorunda bulunanlar da fındıktan kaçınmalıdır. Buna karşılık, çocuklara, yeni yetişenlere, yüksek kalori sağlaması bakımından, çok faydalıdır.

Fındıktan hekimlikte de çok faydalanılır. Bu arada, fındık yağı badem yağı ile aynı özelliktedir; barsak yumuşatıcı olarak kullanıldığı gibi yanıklara melhem olarak da sürülür. Ayrıca, fındık yağı, bol vitaminleriyle deriyi beslediği için, güzellik kremlerinde de kullanılır.

FINDIK ÇEŞİTLERİ ve TOZLAYICILARI

Ana Çeşitler

Tozlayıcı Çeşitler

TOMBUL

Palaz, Çakıldak, Kalınkara, Sivri, İncekara, Yabani Sivri, Yabani Tombul ve Yabani Palaz

PALAZ

Yabani Sivri, Yabani Tombul

ÇAKILDAK

Tombul, Yabani Sivri, Palaz ve İncekara

İNCEKARA

Yabani Palaz

SİVRİ

Palaz, İncekara ve Tombul

KALINKARA

Çakıldak,  Palaz ve Sivri

 

Yurudumuzda yetişen fındıkların başlıca türlerin özellikleri şunlardır:

Tombul (Yağlı) Fındık. — Kabuğu ince, açık renk, içi yuvarlaktır. Yüksek yerlerde de yetişir.

Sivri Fındık. — Kabuğu kalın, esmer, içinin ucu sivri, dibi yuvarlaktır. Soğuğa pek gelemez, deniz kıyılarında daha iyi yetişir.

Palaz Fındık. — Tombul fındıktan daha iri, biraz yassıdır, kabuğu koyu kırmızıdır. Deniz kıyılarında, toprağının altı çakıl olan yerlerde daha iyi yetişir.

Badem Fındık. — Sivri fındıktan daha iri, daha yassıdır. Kabuğu incedir, kırmızıya çalar koyu renktedir. Biçimi bademi andırır, lezzetli bir fındıktır.

Kara Fındık. — Kalın kabuklu, esmer renkli, iri, az yağlı bir fındıktır.

Kuş Fındığı. — Tombul fındığa benzer; yalnız, dibi düz değildir, kabuğu parlak, incedir.

 

VERİM ÇAĞINDAKİ FINDIK BAHÇELERİNE VERİLECEK GÜBRELER VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

GÜBRELER

UYGULAMA ZAMANI

UYGULAMA YÖNTEMİ

AZOT

Tavsiye edilen miktarın yarısı MART 'da kalanı ise MAYIS ayı sonunda verilmeli

Dal uçları altındaki 30-40cm. genişliğindeki banda serpilip 5-10 cm. toprak derinliğine karıştırılır.

FOSFOR

3 yılda bir defa KASIM-ŞUBAT ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altında 16-32 adet 15-25 cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır.

POTASYUM

2-3 yılda bir defa KASIM-ŞUBAT ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altında 16-32 adet 15-25 cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır. Fosforlu gübre ile birlikte verilebilir.

KİREÇ

3-5 yılda bir defa KASIM-ARALIK ayları arasındaki dönemde verilir.

Dal uçları altındaki 40-50 cm. lik bant şeklindeki halkaya muntazam serpilip 5-10cm. toprak derinliğine çapalanır.

AHIR GÜBRESİ

3-4 yılda bir defa KASIM-MART ayları arasındaki dönemde verilir.

Ocak dal altlarındaki 50cm.lik banda saçılıp 5-10cm toprağa karıştırılır.

MİKRO ELEMENTLER

M.g, Fe, B.v.b Yapraktan : MAYIS-TEMMUZ ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa verilir.
TOPRAKTAN: Yapraklanmadan önce bir defa verilir

Düşük konsantrasyonlardaki solüsyonların(%0,1-1) yapraklarda kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtülmesi ile yapılır. Dal uçları altındaki 30cm. genişlik 10cm. derinlikte band halindeki halkaya muntazam olarak dağıtılarak toprakla kapatılır.